Maria och Johnny

Maria

Jag har hela mitt liv varit intresserad av färg och form.

I förskolan var jag en "plåga" för mina lärare eftersom jag producerade oerhörda mängder av små vävda mattor,broderade dukar och ryakuddar.

Jag gjorde min prao hos textilkonstnärinnan Britta Carlström på Hemslöjden i Kalmar, hade studiedag hos textilkonstnärinnan Gunilla Skyttla, ytterligare en prao gjordes hos scenografer,tapetserare och attributörer på Norrköpings stadsteater.

Efter att ha gått flertalet kurser i keramik var jag övertygad om att bli keramiker och fick arbete på ett keramikföretag och industridrejade och dekorerade. 

Efter det sökte jag mig till en kurs i textila tekniker och formgivning. Samtidigt fick jag möjligheten att göra praktik hos Gunilla Skyttla och efter avslutad kurs var jag sen kvar hos henne och hennes man Raine Navin i ca ett år.

Jag arbetade då med hennes textila bilder både till privatpersoner och offentliga utmyckningar.

Efter avslutad praktik arbetade jag i en hantverksaffär med beställningsarbeten av vävar, textilt måleri och temeperamålade korgar. Fortsatte sen två år på estetisk linje på  Oskarshamns folkhögskola.

I hela mitt liv har jag arbetat med människor i alla åldrar samtidigt som allt skapande och det har varit i förskola,dagis,grundskola och även bild på gymnasiet. I kyrkans verksamhet har jag arbetat och genom flera studieförbund har jag haft målarskola för alla åldrar, tovning/ullkurser,textiltryck, fritt broder, keramik,betong och drama mm.

Dessa ämnen har jag även arbetat med inom omsorgen för psykiskt funktionshindrade och psykiskt sjuka, liksom inspirationsdagar inom skola, omsorg och församling.

Idékläckare och genomförare av en utställning om sinnesintryck som senare hyrdes ut till Ädelfors Folkhögskola där jag också deltog under inspirationsdagar.

Jag har deltagit på flera utställningar bla i Norrköping,Halmstad, Kalmar, Oskarshamn, Mönsterås och på Öland.

Vid kultur,medeltids och hembygsdagar har ofta både jag och min man medverkat.

När slöjdcirkus hade sina utbildningar deltog jag i flera av dom. Jag blev genom SV erbjuden dessa utbildningar.

Genom hemslöjden har jag utbildats till Slöjdklubbshandelare. Man har "uppifrån" bestämt att man ska föra slöjdtekniker vidare och i varje kommun ska det finnas en utbildad handledare och jag har haft förmånen att få den här utbildningen som bygger på en speciell pedagogik.

Jag är också utbildad gruppledare inom Active Parenting för småbarn, skolåldern och även tonår och är utbildad till elev/personlig ass på Ädelforsfolkhögskola.

Numera gör jag mest fria broderier, trådslöjd och glasfusing när jag gör egna saker men har också en hel del kurser.

Sedan flera år arbetar jag med hantverk som rehabilitering och arbetsträning.

 

Jag är medlem i Broderiakademin.

2019 fick jag ta emot Mönsterås kommuns kulturpris.

Johnny

Jag är modellör och arbetade på ett keramikföretag där jag samarbetat med formgivare och tillverkat formar och drejat, både industridrejning och drejning för turister. Som modellör har man ett nära samarbete med formgivare och designer. Man är länken mellan dom och produktionen.

Jag har medverkat på kultur och hembygdsdagar där jag har visat drejning för besökarna.

Under åren har jag haft kvällkurser i keramik och även utbildat fritidsledare i detta ämne.

Tillsammans med min fru har jag haft tovnings, keramik och betongkurser.

Jag har haft utställningar i Kalmar, Oskarshamn, Mönsterås och på Öland.

Vid Oskarshamns folkhögskola arbetade jag under nå´n period som gästlärare där jag lärde keramikeleverna att tillverka formar.

Jag arbetar mest med luffararbeten som traditionella cyklar men även med lyktor mm av nyare design. De senaste åren har jag har arbetat mycket med glasfusing och då blir det mest fat av olika modeller och tekniker.